De OverlevingsFAQ

Nieuw Bij Balie Brussel

Hoe kan ik me voorbereiden op mijn stage?

Het feit dat je deze Q&A hebt gevonden, is al een uitstekende start! Zorg ervoor dat je de website van Balie Brussel (www.baliebrussel.be) grondig doorneemt, vooral het gedeelte “Ik word advocaat”. Je vindt er alle nodige informatie voor je inschrijving aan de balie en de organisatie van je stage.

Ik heb net mijn rechtenstudies afgerond. Wat zijn de eerste stappen om aan de slag te gaan in de advocatuur?

De eerste stap is solliciteren. Informeer je over de verschillende kantoren en advocaten die gespecialiseerd zijn in het rechtsdomein dat jou interesseert. Een goede plaats om te starten is https://www.legalhorizon.be/careers. Zodra je je toekomstige kantoor en stagemeester hebt gevonden, zal je je als zelfstandige moeten laten registreren en je laten inschrijven aan de balie als kandidaat-advocaat-stagiair. Hierna komt de eedaflegging, en voor je het weet, ben je aan de slag in de advocatuur!

Wanneer en hoe moet ik me inschrijven aan de balie, en wat zijn de vereisten?

Je aanvraag tot inschrijving op de lijst van stagiairs zal je digitaal moeten invullen en versturen via de inschrijvingsmodule van de Orde van Vlaamse Balies (Inschrijving). Dit moet je in orde brengen vóór je eedaflegging.

De twee belangrijkste vereisten zijn: het behaald hebben van een masterdiploma in de rechten en het beschikken over een stageovereenkomst, ondertekend door jou en je stagemeester. Je zal bovendien een eenmalige inschrijvingsbijdrage van 300 euro moeten betalen.

Welke verplichtingen heb ik tijdens de drie stagejaren?

Een advocaat-stagiair heeft, naast zijn fulltime job als advocaat op kantoor, ook verschillende stageverplichtingen tegenover zijn balie. Zo zal je: on-demand en live lessen volgen, examens afleggen, deelnemen aan een pleitoefening, pro deo-dossiers behandelen, deelnemen aan sectievergaderingen en deelnemen aan minstens drie balie-activiteiten. Deze verplichtingen maken deel uit van je professionele en juridische vorming tijdens je stageperiode.

Waarom heb ik een advocatenkaart nodig?

Vraag best meteen je advocatenkaart aan, aangezien deze essentieel is om toegang te krijgen tot alle rechtbanken, zonder dat je door de metaaldetector hoeft te gaan. Daarnaast is de advocatenkaart nodig om toegang te krijgen tot het advocatenportaal op de website van Balie Brussel en op de website van de OVB. Het is ook via je advocatenkaart dat je toegang zal krijgen op je account voor de beroepsopleiding (en andere belangrijke portalen) op de website van de OVB en dat je je account zal kunnen beheren. Tip: Verbind je advocatenkaart met je Itsme account, zo zal je niet telkens opnieuw een kaartenlezer nodig hebben.

Wat is het verschil tussen de JABkes en het VPG?

De JABkes (Jong Advocaten Brussel - Kring der Stagiairs) en het VPG (Vlaams Pleitgenootschap bij de Balie te Brussel) zijn twee aparte vzw's die activiteiten organiseren voor Nederlandstalige advocaten in Brussel. Het VPG behartigt de belangen van alle Nederlandstalige advocaten in Brussel, organiseert vorming en biedt verschillende activiteiten aan alle advocaten aan de Balie Brussel. De JABkes richten zich specifiek op de belangen van Nederlandstalige advocaten-stagiairs en organiseren activiteiten voor die gericht zijn naar de advocaten-stagiairs.

De Eedaflegging

Wat houdt de eedaflegging precies in?

De plechtige eedaflegging is de eerste stap in je carrière als advocaat. De eed klinkt als volgt:

“Ik zweer getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet en aan de wetten van het Belgische volk, dat ik niet zal afwijken van de eerbied aan het gerecht en de openbare overheid verschuldigd, en geen zaak zal aanraden of verdedigen die ik naar eer en geweten niet geloof rechtvaardig te zijn.”

Aangezien meerdere stagiairs tegelijk hun eed afleggen, zal je niet de volledige tekst moeten opzeggen. Je naam zal afgeroepen worden en met je rechterhand in de lucht, zal je "dat zweer ik" moeten zeggen. Eens dat dat gebeurd is, heb je je eed afgelegd!

Welke documenten moet je neerleggen voor de eedaflegging?

Voor de eedaflegging moet je tijdig de volgende documenten fysiek indienen op het secretariaat van de stageschool (in de Regentschapsstraat 63 te 1000 Brussel, verdieping -1):

  • Een bewijs van nationaliteit (die je via je gemeente kan verkrijgen)
  • Een uittreksel uit je strafregister
  • Het aanvraagformulier toelating tot eedaflegging
  • je originele masterdiploma in de rechten

Let op, je moet een afspraak maken voordat je je documenten op het secretariaat kan komen neerleggen. Dit kan via deze link: Baliebrussel Onthaal

Moet ik een toga kopen voor de eedaflegging?

Je moet een toga dragen voor de eedaflegging, maar dit betekent niet dat je er meteen een moet kopen. Je hebt ook de mogelijkheid om een toga te huren of er een te lenen van een confrater op je kantoor.

Waar kan ik een toga kopen?

In Brussel kan je toga’s kopen bij Linders, gelegen in de Antoine Dansaertstraat.

Wat moet je doen na uw eedaflegging?

Na de eedaflegging moet je nog eventjes wachten tot de Raad van de Orde samenkomt en de nieuwe lijst van stagiairs goedkeurt. Tot dat moment ben je nog kandidaat-advocaat-stagiair. Pas na de goedkeuring door de Raad word je officieel ingeschreven op de lijst van stagiairs en mag je jezelf advocaat noemen en pleiten voor de rechtbank.

De Balie examens

Is de deelname aan de balielessen verplicht voor een advocaat-stagiair aan de Nederlandstalige balie van Brussel?

Vanaf u toegelaten bent tot de lijst van advocaten-stagiairs, schrijft u zich best zo snel mogelijk in voor de balielessen. U moet immers alle lessen van een vak volgen om te mogen deelnemen aan het examen. Als u ongewettigd afwezig was tijdens een les mag u het examen van dat vak niet afleggen! 

Voor elk vak moet u minstens de helft van de punten behalen. Als u geslaagd bent, wordt u via e-mail op de hoogte gebracht en ontvangt u een bekwaamheidsattest van de Orde van Vlaamse Balies.

Als u niet geslaagd bent voor één of meerdere vakken wordt u daar via e-mail én een aangetekend schrijven van op de hoogte gebracht en kunt u deelnemen aan de tweede zittijd. 

Indien u ook in de tweede zittijd niet geslaagd bent, kunt u, met een gemotiveerd verzoek, de commissie beroepsopleiding vragen om tot een derde zittijd te worden toegelaten. 

Om ingeschreven te kunnen worden op het tableau dient u de beroepsopleiding te hebben gevolgd en het bekwaamheidsattest te hebben behaald.

Zie ook hoofdstuk II. 2 “De beroepsopleiding” in de Codex Deontologie voor advocaten.

De Pleitoefening

Is de pleitoefening een verplichting voor de advocaat-stagiair aan de Nederlandstalige balie van Brussel?

De advocaat-stagiair dient verplicht deel te nemen aan de pleitoefening tijdens het derde stagejaar en wordt meestal in de maand mei georganiseerd.

De advocaat-stagiair ontvangt hiervan, in principe, in de maand januari een e-mail met de data, locatie, tegenstrever en casus die hij/zij zal behandelen.

Hou zeker uw mailbox in de gaten.

Juridische Tweedelijnsbijstand

Ik lig een beetje achter op schema om voldoende ‘pro deo’-dossiers te hebben afgehandeld binnen mijn stageperiode van 3 jaar. Zijn er manieren om hier (snel) iets aan te doen?

In de eerste plaats raden wij aan om tijdig dossiers te aanvaarden om te vermijden dat u in een dergelijke situatie belandt. Wij herinneren u eraan dat u 5 dossiers dient te openen vooraleer u een aanvraag kan doen tot inschrijving op het tableau. Deze moeten diverse materies behandelen. In principe volstaat het regelmatig volgen van de sectievergaderingen om aan 5 dossiers te komen.

U kan BJB dossiers bekomen door zich in te schrijven via mail aan bjb@baliebrussel.be  u wordt opgenomen op de algemene permanentielijst.

In het geval u toch niet aan de 5 geopende dossiers zou geraken, zal u een verlenging van uw stage dienen aan te vragen bij de Stagecommissie.

Dien ik de ‘pro deo’-dossiers persoonlijk te behandelen?

Aangezien de behandeling van ‘pro-deo dossiers’ een onderdeel uitmaakt van de opleiding als advocaat-stagiair ter voorbereiding van de inschrijving op het tableau, dient iedere advocaat-stagiair de toevertrouwde ‘pro-deo dossiers’ persoonlijk te behandelen.

Dit is een deontologische verplichting van iedere advocaat-stagiair en vloeit voort uit artikel 256 Codex: “Behoudens uitdrukkelijke toelating van zijn sectiehoofd mag een aangestelde advocaat zich in een hem door het Bureau voor Juridische Bijstand toevertrouwde zaak niet door een confrater laten vervangen.”

Indien per uitzondering toch een beroep gedaan dient te worden op een vervanger, moeten de volgende regels gerespecteerd worden zoals opgenomen in het Vademecum Juridische Tweedelijnsbijstand van het OVB.

Indien een advocaat-stagiair wordt opgevolgd door een confrater (dit kan enkel na de vaststelling van een vertrouwensbreuk tussen advocaat en cliënt) dan moet deze confrater steeds een nieuw aanstellingsformulier invullen met recente stavingstukken.

Administratie & Boekhouding

Is een zelfstandig statuut verplicht om het beroep uit te oefenen?

Ja, een zelfstandig statuut is verplicht om het beroep van advocaat uit te oefenen. Zorg ervoor dat je tijdig als zelfstandige geregistreerd bent voordat je aan je eerste werkdag begint.

Wat moet je allemaal betalen voor je als advocaat stagiair kunt beginnen?

De belangrijkste kosten zijn: de kost van je inschrijving aan de balie, de administratieve kosten voor je registratie als zelfstandige, de aankoop van een toga en de kosten verbonden aan de beroepsopleiding. In januari zal je, in principe, ook een uitnodiging ontvangen om je Baliebijdrage te betalen.

Welke rekeningen moet je openen?

Naast het openen van een professionele bankrekening bekijk je best met je kantoor of het nodig is voor jou om een aparte derdenrekening te openen. Elke advocaat moet namelijk, hetzij zelf, hetzij via zijn kantoor, een afzonderlijke derdenrekening gebruiken voor financiële verrichtingen voor cliënten of derden. Het beschikken over een derdenrekening is namelijk een wettelijke en deontologische verplichting.

Kan ik een vennootschap oprichten tijdens mijn stagejaren?

Ja. De activiteiten van advocaat kunnen worden uitgeoefend in vennootschapsvorm. Let wel: de statuten moeten eerst formeel worden goedgekeurd door de stafhouder. De Balie stelt hiervoor ontwerpstatuten ter beschikking. Voor eerstejaars (kandidaten) advocaten-stagiairs is het belangrijk te noteren dat statuten pas kunnen worden goedgekeurd ná de goedkeuring tot inschrijving op de Lijst van stagiairs (voordien is men immers geen advocaat en mag men de titel van advocaat niet dragen – zie ook art. 227ter SW). Geleverde prestaties tussen de datum van inschrijving op de Lijst van stagiairs én de oprichting van een vennootschap kunnen bijvoorbeeld worden gedekt onder de eenmanszaak.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x